ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Αλεξaντρα Χριστοδούλου Χαραλαμπους

Η Αλεξάντρα γεννήθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια, Κύπρο.  Απο μικρή της άρεσε να πειραματίζεται με πινέλα και χρώματα γεμίζοντας τα σχολικά βιβλία με σκιτσάκια. Σπούδασε Γραφιστική στο Τμήμα Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Τ.Ε.Ι Αθηνών.

 Το 1996 συμμετείχε σε έκθεση πρωτοεμφανιζόμενων εικονογράφων στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών.

Το 2002 συμμετείχε σε Διεθνές Συνέδριο του SCBWI «May the Myth be your Muse» για εικονογράφους και συγγραφείς στην Ύδρα.

Το 2005 έχει δημιουργήσει εταιρεία παροχής διαφημιστικών υπηρεσιών,εφαρμογών γραφιστικής, εκδόσεων (βιβλία, περιοδικά, έντυπα). Έχει συνεργαστεί με διάφορους οργανισμούς και εκδοτικούς οίκους, Το 2006 σε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό  Ίδρυμα Κύπρου παρουσίασε τη διαδικασία μιας εικονογράφησης παιδικού βιβλίου στα πλαίσια ενός ντοκυμαντέρ.

Συνεργάζεται  με σχολεία, νηπιαγωγεία,  έτσι ώστε ο διάλογος μεταξύ μαθητών και δημιουργού να γίνει μια δημιουργική διαδικασία για νέους ορίζοντες στη σχέση των παιδιών με το βιβλίο.

Είναι μέλος του συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου.

Δικές τις εικονογραφήσεις βρίσκονται σε αρκετά εκδοθέντα βιβλία μεταξύ των οποίων:

  • «Kόκκινη κλωστή δεμένη στο κομπιούτερ τυλιγμένη», Ε.Περικλέους,  Εκδόσεις Λιβάνη - Νέα Σύνορα 1999
  • «Κορίνα και Μανώλης» Μ.Λόντου Διονυσίου, Εκδόσεις Πάργα 2006.
  • «Αχ αυτές οι κάλτες του μπαμπά μου» Σ.Ανδρέου Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 2006
  • «Μουσικοκινητική», Α.Τάμπα, Εκδόσεις Πάργα 2006
  • «Βόλτα με το Φεγγάρι», Γ.Δαμιανού Παπαδοπούλου, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών 2007
  • «Στις καρδίες φυτρώνουν τα χρώματα» Μ.Καραγιάννη, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών 2008
  • «Το παγωτό που δεν ήθελε να λιώσει», Ε.Περικλέους, 2010 Εκδ.Πάργα.
  • «Μιαν φοράν τζι έναν τζιαιρόν», Υπό έκδοση 2018            

Λίγα λόγια...

Τεχνικές εικονογράφησης:

Κάθε βιβλίο, κάθε νέα ιστορία που έχω να εικονογραφήσω είναι μια πρόκληση για μια νέα τεχνική. Προσπαθώ να μην επαναλαμβάνομαι και να μη μένω στατική σε κάποιες φόρμες εικονογράφησης.

Κάθε φορά προσπαθώ να εντάξω νέες τεχνοτροπίες στις εικόνες μου ανάλογα βέβαια για ποιες ηλικίες προορίζεται το κείμενο. Παιδιά 5-6 χρονών προτιμούν τα απλά βασικά χρώματα, απλές φόρμες και όχι πολύπλοκές γραμμές. Παιδιά 8 -11 χρονών αρέσκονται σε σκίτσα σε συνδιασμό με ψηφιακή επεξεργασία εντάσσοντας έτσι στην εικόνα μου αντικείμενα της καθημερινότητας. Ο συνδιασμός ψηφιακών εργαλείων και μη (ακουαρέλες, πινέλα) δημιουργεί ένα ωραίο πειραματικό συνδιασμό αληθινών και φανταστικών αντικειμένων.

Επιλογή του βασικού ήρωα:

Στο βιβλίο της Μάρλεν Λόντου Διονυσίου «Κορίνα και Μανώλης» δημιούργησα τους δυο βασικούς χαρακτήρες με ζυμάρι ταυτίζοντας τους με τα δυο μου παιδιά. Έφτιαξα δηλαδή ζυμαράκι, με αλεύρι και νερό τους χαρακτήρες του βιβλίου. Ζυμαρένιες φιγούρες λοιπόν που αφού ψήθηκαν πήραν μορφή και τύπο με ακρυλικά και πινέλα. Τα φωτογράφισα και τα μετέφερα ψηφιακά στον υπολογιστή. Στη συνέχεια πρόσθεσα στις εικόνες και διάφορα αντικείμενα της καθημερινότητας μας.δίνοντας και κάποια στοιχεία υπερβολής π.χ. υπερμεγέθυνση οδοντόφρουτσας στην προσπάθεια μου να τους κεντρίσω το ενδιαφέρον για την υγιεινή των δοντιών.

Από μικρή διάβαζα πολλά βιβλία και ένιωθα πάντα την ανάγκη να μεταφέρω στο χαρτί τις εικόνες που γυρόφερναν στο μυαλό μου όπως αυτές ξεκαθάριζαν σε κάθε πρόσθετη αράδα του κειμένου.

Η στήριξη της οικογένειας μου είναι πολύ δυνατή και ιδιαίτερα των παιδιών μου τα οποία είναι και οι πιο αυστηροί μου κριτές. Από τη στιγμή που έγινα μητέρα θεωρώ ότι έχω καταφέρει να απλοποιήσω την τεχνοτροπία μου για να μπορέσω να αγγίξω την καρδούλα τους, αλλά ταυτόχρονα να την εμπλουτίσω και με διαφορετικές τεχνοτροπίες και υλικά έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστική στα μάτια των σύγχρονων παιδιών τα οποία γίνονται δέκτες μιας κοινωνίας καταιγισμένης με φαντασμαγορικά ψηφιακά ερεθίσματα.

(Απόσπασμα από αφιέρωμα/συνέντευξη στο περιοδικό Ανέμη / Έκδοση Κυπριακού Σύνδεσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου 2013).